Kikkererwten koken
timer icon

30 Minuten

Kikkererwten, deze groente is een type peulvrucht en zijn ook een goede bron van vitamines en mineralen, waaronder foliumzuur, thiamine, riboflavine, niacine en vitamine B6. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine E en vitamine K.

Deze peulvruchten kan je zowel vers als gedroogd verkrijgen. Voor de gedroogde erwten geld dat ze eerst 8 tot 12 uur geweekt moeten worden in koud water voordat ze gekookt kunnen worden. Tijdens dit proces neemt de groente 3x in gewicht toe. Om smaak te behouden kan je de erwten koken in hetzelfde vocht als waar ze in geweld zijn. Check dan wel altijd goed dat er geen steentjes tussen de gedroogde erwten zaten.

Wij adviseren een kooktijd voor gedroogde kikkererwten van 45 tot 60 minuten. Wanneer deze groente al voorgegaard zijn, hoef je deze enkel nog op te warmen. Verse, niet voorgegaarde erwten dienen gedurende 30 minuten gekookt te worden.

Belangrijk om te weten

kikkererwten bereiden

Door de hoge hoeveelheid vezels die deze peulvruchten bevatte wordt goed opgenomen door het lichaam en helpen bij het verbeteren van de spijtvertering. Het bevordert de groei van goede bacteriën in het spijsverteringkanaal en helpt schadelijke bacteriën beperken.

3 tips voor kikkererwten

Onze eerste tip:

Deze erwten zijn niet kapot te koken in tegenstelling tot andere boonsoorten. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor slow cooker gerechten. 

Onze tweede tip:

Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de voorgekookte erwten op een vel bakpapier gedurende 30 tot 40 minuten met een beetje olie. Je kan hiervoor het velletje van de erwten verwijderen door ze tussen twee keukendoeken te rollen.

Onze derde tip:

Voor gerechten als een fijne hummus moet je de erwten nog wel schillen. Je kan ervoor kiezen om elke erwt apart te schillen, maar om je een hoop tijd te besparen kan je deze ook door een zeef persen met behulp van een stamper.

Voedingswaarde Gekookte kikkererwtenq

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen140 kcal
Vet2,5 gram
- waarvan verzadigd0,3 gram
Koolhydraten17,9 gram
- waarvan suikers0,3 gram
Vezels7,2 gram
Eiwit7,9 gram
Zout0,3 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.