Tuinbonen koken
timer icon

7 Minuten

Tuinbonen, deze peulvruchten zijn een geweldige bron van vezels, wat belangrijk is voor het behoud van een gezond spijsverteringsstelsel. Ze zijn ook een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamine A, C en K. Je kan deze peulvruchten op verschillende manieren bereiden, zo kan je ze koken, maar ook stomen of bakken.

De peul welke om de bonen heen zit is niet eetbaar, deze zul je moeten verwijderen door de boontjes te doppen, wat een tijdrovend klusje is. Als de peulvruchten goed vers zijn kun je ze open knakken door druk te zetten op de naden. Meestal zijn de bonen niet meer kraakvers wanneer ze in je keuken eindigen en zal je ze open moeten snijden. Dit doe je door de puntjes eraf te snijden en vervolgens langs de naad de peul open te snijden.

Tuinbonen bereiden

De voorbereiding

Wij adviseren een kooktijd voor deze groente van 6 tot 7 minuten voor jong tuinbonen en voor grote exemplaren 10 tot 15 minuten.

Belangrijk om te weten

De peul van deze peulvrucht bevat hoge hoeveelheden looizuur. Hoewel dit niet schadelijk is voor je huid, kunnen je handen er zwart door verkleuren. Wanneer je voor meer dan twee personen aan het doppen bent is het daarom verstandig handschoenen te dragen, om erge verkleuring te voorkomen.

3 tips voor tuinbonen

Onze eerste tip:

Als je deze groente toch wat taai vindt kan je ze ook dubbel doppen. Hiervoor dien je ze eerst 2 minuten te blancheren waarna je de boontjes afspoelt met goed koud water. Daarna maak je met een scherp groentemesje een opening bij de navel van de boon en kun je deze eruit wippen.

Onze tweede tip:

Door het doppen van de bonen verlies je veel gewicht. Voor een eenpersoons portie van deze bonen a 200-250 gram heb je 750-1000 gram ongedopte bonen nodig.

Onze derde tip:

De zaden van deze peulvruchten zijn in bijna ieder tuincentrum te koop en ze zijn eenvoudig zelf te kweken, ook als je geen kas hebt. Wellicht een leuk project om samen met de kinderen te doen.

Voedingswaarde Gekookte tuinbonen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen51 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten4 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels7,3 gram
Eiwit5 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.