Rode linzen koken
timer icon

8 Minuten

Rode linzen, een gezond en makkelijk product. Het wordt gemaakt van de peulvrucht van een gewas en wordt al vanouds gegeten. Zo wordt het al in het Oude Testament benoemd. Dit product wordt overal ter wereld gegeten, maar kan niet overal verbouwd worden. Dit komt doordat de linzen veel warmte nodig hebben tijdens de groei. De Nederlandse bodem is hier bijvoorbeeld niet geschikt voor. De hoeveelheid die hier wel verbouwd wordt, vindt dan ook plaats in een kas.

Belangrijk om te weten

Er bestaan verschillende varianten van dit product: rode, groene en donkergroene. De rode variant is makkelijker te verteren dan zijn broertjes, omdat ze klein, ontveld en gespleten zijn. Ook zijn ze daardoor sneller gaar. Ze zijn ook nog eens mega gezond! Dit komt door de vele vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Tenslotte bieden de peulvruchten een goed alternatief voor vlees, aangezien het een hoog gehalte eiwitten bevat.

Zakken met rode linzen

De voorbereiding

Deze zaden zijn erg makkelijk en snel te bereiden. Gebruik zo’n 125 gram rode linzen per persoon. Kook dit in ongeveer 300 ml water. Was de peulvruchten goed voordat je het kookproces begint. Dit is belangrijk, omdat ze vrijwel meteen na de oogst in een zak worden gedaan waardoor er nog veel vuil bij kan zitten. Doe ze vervolgens in een ruime pan en voeg het water toe. Breng aan de kook en wacht tot de zaden zacht worden en een dikke puree vormen. Dit is na zo’n 5 minuten, afhankelijk van hoe hard het kookt. Wanneer deze puree is gevormd, is het product klaar!

We adviseren een kooktijd van 5-10 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van rode linzen

Onze eerste tip: Wil je zeker weten dat er geen zand achterblijft? Zeef de peulvruchten dan voordat je ze aan de kook brengt. Hierdoor weet je zeker dat al het zand verdwenen is.

Onze tweede tip: Voeg tijdens het koken al smaakmakers toe! De zaden hebben een nootachtige smaak, maar deze is niet heel sterk. Doordat het product al zacht wordt tijdens het koken kan je al heel goed specerijen toevoegen. Hierdoor krijgt de puree meteen meer smaak.

Onze derde tip: Kook wat meer om in te vriezen. Het ingrediënt blijft lang goed in de vriezer. Wanneer je kokend water over de bevroren zaden giet, vallen ze snel uit elkaar en zijn dus ook gauw klaar. Ideaal voor wanneer je weinig tijd hebt!

Voedingswaarde Gekookte rode linzen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen98 kcal
Vet0,7 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten11,5 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels5,3 gram
Eiwit8,7 gram
Zout0,6 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.