Linzen koken
timer icon

25 Minuten

Linzen, deze zaden van de linzenplant groeien in peulen en worden vooral als gedroogde zaden verkocht. Er zijn diverse soorten van deze zaden verkrijgbaar waaronder rode, gele, groene, beluga en bruine zaden.

Dit ingrediënt staat bekend om hun veelzijdigheid en goede voedingswaarde. Ze zijn namelijk erg gezond en ook een uitstekende vleesvervanger. Voor de voorbereiding kun je deze zaden weken in koud water, dit verkort de kooktijd maar hoeft niet. De exacte kooktijd hangt sterk af van de soort.

Wij adviseren daarom de volgende kooktijden per soort;

Belangrijk om te weten

Linzen bereiden

Het is belangrijk om te checken of er geen steentjes, vuil of beschadigde exemplaren tussen zitten voor je de zaden gaat koken. Controleer ze daarom grondig en spoel ze daarna goed af met koud water in een zeef.

3 tips voor het bereiden van linzen:

Onze eerste tip:

Wanneer je zout toevoegt aan het kookwater behouden de zaden hun vorm, en zullen ze niet barsten. Vooral voor het bereiden van salades wordt daarom aangeraden dit ingrediënt te koken in gezouten water.

Onze tweede tip:

Als je dit ingrediënt op een koele en droge plek bewaard zijn ze tot wel een jaar houdbaar. Het is dus nooit een gek idee om een zakje linzen achter de hand te houden in je voorraadkast.

Onze derde tip:

Niet elke soort is neven goed geschikt voor elk gerecht. De gele, rode en bruine soort zijn bijvoorbeeld ontzettend lekker om soep van te maken. Voor burgers kan je het beste de bruine soort kiezen en voor salades en bijgerechten kan je het beste de groene en zwarte soort kiezen.

Kun je linzen rauw eten?

In rauwe linzen zit de stof lectine. Daarom is het onverstandig om ze ongekookt te eten. Lectine kan de darmen ontregelen met als gevolg buikpijn, misselijkheid en diarree.

Voedingswaarde Gekookte linzen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen98 kcal
Vet0,7 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten11,5 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels5,3 gram
Eiwit8,7 gram
Zout0,6 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.