Rijst koken
timer icon

8 Minuten

Ga je rijst koken? Dit ingrediënt is een graansoort en is daarnaast ook één van de oudste graansoorten die gegeten wordt. Je kan het op allerlei manieren klaarmaken van plakkerig tot zacht wat dan weer gepaard gaat met talloze gerechten van over de hele wereld.

De voorbereiding van rijst koken

Er zijn talloze verschillende soorten van dit ingrediënt te koop, de kooktijd kan in veel gevallen dan ook per soort licht afwijken. Proef daarom van tevoren altijd even je rijst voor je het afgiet. Er zijn twee manieren om rijst te bereiden; in ruim water en droog koken.

Heerlijke rijst bereiden

In ruim water is wellicht de meest simpele manier om dit ingrediënt te bereiden door het simpelweg toe te voegen aan een pan met ruimvoldoende kokend water. Nadat de kooktijd is verstreken giet je het af in een zeef en doe je de korrels terug in de pan waar deze nog even enkele minuten kan uitwasemen.

De tweede manier is droog koken, deze manier is iets minder makkelijk maar wel smaakvoller. Bij deze methode is het nodig om je korrels eerst goed te wassen voordat je het gaat klaarmaken, dit doe je totdat het water helder blijft. Voeg vervolgens 1,5 keer zo veel water toe als korrels, breng het geheel aan de kook en laat het onder af en toe roeren gaar worden. Schep het geheel regelmatig om, om aanbranden te voorkomen en proef of de korrel de juiste gaarheid bereikt heeft.

Voor het koken in ruim water adviseren wij een kooktijd van ongeveer 8 minuten.

Voor droog koken adviseren wij een kooktijd van ongeveer 10-15 minuten.

Belangrijk om te weten

De zemel, ook wel bekend als het vliesje, is het deel van dit ingrediënt wat de meeste voedingsstoffen bevat. Onder andere Vitamine B1, B3 en ijzer. Omdat bij de witte variant (en de snelkook) de zemel van de korrel gescheiden is, zijn deze soorten minder gezond als bijvoorbeeld de zilvervlies variant. Voor de Pandan variant hebben we een eigen informatie pagina geschreven. Deze gaat specifiek in op de bereiding van deze soort.

3 handige tips

Onze eerste tip: Je kan het eventueel ook koken in kokosmelk om dit ingrediënt een romigere smaak mee te geven. Maar probeer naast kokosmelk ook eens dit graan in bouillon of voeg een beetje ketjap of sojasaus aan het water toe tijdens het bereiden voor een nieuwe smaakvariatie.

Onze tweede tip: Probeer het eens voor het gemak te bereiden in de airfryer. Ja, het kan echt, zo lang je een waterdicht bakaccessoire hebt. Gebruik 2x zo veel water als van het graan en kook het in 20 tot 25 minuten gaar voor het af te gieten.

Onze derde tip: Ben je nu echt iemand bij wie dit ingrediënt altijd lijkt te mislukken? niet getreurd, je kan altijd nog een rijstkoker aanschaffen die in een handomdraai de perfecte plakkerigheid bereikt.

Voedingswaarde Gekookte rijst

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen145 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten32,1 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0,7 gram
Eiwit3,2 gram
Zout0,4 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.