Zilvervliesrijst koken
timer icon

8 Minuten

Zilvervliesrijst koken, we hebben er allemaal wel een keer mee te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Deze graansoort is volkoren, waardoor het voedzamer is dan witte rijst. Door zijn milde, nootachtige smaak en zijn gezonde eigenschappen is het ingrediënt erg populair in de Aziatische keuken.

Belangrijk om te weten

Zilvervliesrijst is een gezonder ingrediënt dan witte rijst. Het bevat meer vitamine B3, B1 en B6. Ook is het rijk aan mangaan, fosfor en ijzer. Deze graansoort is dan ook ideaal voor vegetariërs. Verder is het product rijk aan vezels en koolhydraten en is makkelijk te verteren, waardoor je geen vet aanmaakt.

Het is belangrijk om te weten dat dit ingrediënt sneller bederft dan zijn soortgenoten, omdat de zemelen en de kiem niet verwijderd worden en bederfelijke vetten bevatten. Laat het product dus niet te lang in de kast staan.

De voorbereiding

Net als andere rijstsoorten is zilvervliesrijst makkelijk te bereiden. Naast de voedzame voordelen, is het ook nog eens sneller gekookt dan zijn broertjes en zusjes. Voor een persoon gebruik je ongeveer 75 gram rijst. Voeg 2x zoveel water toe aan de pan en breng aan de kook. Dit product is ongeveer in 8 minuten beetgaar. Giet vervolgens het water af en laat de graansoort nog 5 minuten staan met de deksel op de pan. In de tussentijd kan je de rest van je gerecht voorbereiden.

Zilvervliesrijst bereiden

We adviseren een kooktijd van 8-10 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van zilvervliesrijst

Onze eerste tip: Om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan blijft plakken, is het belangrijk deze goed door te roeren tijdens het koken.

Onze tweede tip: Heb je geen tijd? Week dan in de ochtend de volkoren rijst al in een royale laag water. Dit kan je de hele dag laten staan. Hierdoor is het product ’s avonds sneller gaar en kost het jou dus minder kooktijd!

Onze derde tip: Zilvervliesrijst is ook prima koud te eten in een burrito bowl bijvoorbeeld. Laat de rijst afkoelen en voeg er wat avocado, (vega)gehakt of kip en andere ingrediënten aan toe.

Voedingswaarde Gekookte zilvervliesrijst

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen131 kcal
Vet1 gram
- waarvan verzadigd0,2 gram
Koolhydraten26,4 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels2,1 gram
Eiwit3,1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.