Basmati rijst koken
timer icon

8 Minuten

Basmati rijst, deze rijstsoort heeft een fijnere korrel waardoor deze sneller gaar is dan gewone en witte rijstsoorten. Daarnaast staat deze soort bekend om zijn aromatische smaak waardoor hij vooral in de Aziatische keuken graag gebruikt wordt. Ook in Nederland hebben we de voorkeur voor deze soort, daar betalen we dan ook graag extra voor.

Basmati rijst is rijk aan vitamines B1, B6, K en E. Maar bevat ook een aantal belangrijke minderalen waaronder calcium, magnesium en zink en is het een goede bron van makkelijk verteerbare eiwitten. Daarom is dit gerecht ook geliefd onder mensen die veel sporten.

Wij adviseren een kooktijd van 8 minuten voor deze rijstsoort.

Belangrijk om te weten

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de aanwezigheid van te grote hoeveelheden arsenicum en bestrijdingsmiddelen in deze rijstsoort. Hoe wel dat niet bij alle soorten het geval is komt het voor dat Nederlandse supermarkten hun klanten oproepen om hun product terug te brengen. Het is daarom wellicht handig om even te checken of dat bij jouw merk ook het geval is.

bereiden

3 tips voor het bereiden van basmati rijst

Onze eerste tip:

Gebruik gemiddeld 1 kopje van dit gedroogde ingrediënt per persoon, dat staat gelijk aan 75 tot 100 gram. Tijdens het koken neemt het ingrediënt water rop en wordt het ruim twee keer zo zwaar.

Onze tweede tip:

De beste manier om deze rijst te koken is door deze eerst even kort af te spoelen onder koud water en daarna in de pan te doen. Voeg 1,5 keer zo veel water toe en laat het rustig gaar koken terwijl je het af en toe omschept. Wanneer de rijst gaar is laat je deze nog 15 minuten staan (laat de deksel op de pan zitten). Dat zorgt ervoor dat de rijst droog kookt en een heerlijke luchtige structuur behoudt.

Onze derde tip:

Wil je altijd de perfecte rijst op tafel zetten in een handomdraai? Maak dan gebruik van een rijstkoker. Deze apparaten zorgen ervoor dat het werkelijk nooit meer mis kan gaan.

Hoeveel kcal zit er in basmatirijst?

In ongekookte basmatirijst zit ongeveer 355 kcal per 100 gram. Gekookt kan je rekenen met 145 kcal per 100 gram.

Waar gebruik je basmati rijst voor?

Indiaanse gerechten kunnen goed gemaakt worden met basmati rijst. Ook voor curry’s en pilav is het een goed geschikte rijst. De korrel is fijn, dit zorgt ervoor dat hij snel gaart en heerlijke geurig is.

Voedingswaarde Gekookte basmati rijst

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen145 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten32,1 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0,7 gram
Eiwit3,2 gram
Zout0,4 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.