Mais koken
timer icon

9 Minuten

Mais bereiden? Allereerst is het handig om te weten dat er van deze groente verschillende soorten zijn. In dit artikel hebben we het over suikermais, deze soort is het meest geschikt voor consumptie en ook het meest bekend om te koken. Andere soorten zijn onder andere als sierplant voor in de tuin of voor verwerking in veevoer.

De voorbereiding

Doordat deze groente over de hele wereld gegeten en geëxporteerd wordt is deze ook bij ons in de winkel het gehele jaar door beschikbaar in zowel de supermarkt als bij de groenteboer. In de periode van juli tot oktober komen de kolven uit eigen land en deze zijn te herkennen aan het feit dat verse Nederlandse kolven meestal met het blad er nog omheen worden verkocht. 

Mais klaarmaken

Bij het uitzoeken van een lekkere kolf kies je voor een exemplaar met mooie lichte gele korrels, hoe donkerder de korrel is des te ouder is de kolf. Daarnaast moeten de korrels lekker stevig zijn en moeten er geen schimmelplekjes op de bladeren zitten, dit laatste wil nog weleens ontstaan door transport.

Als je niet aan verse kolven wilt beginnen kun je deze groente natuurlijk ook in pot of blik kopen van diverse merken. Dan hoef je niets anders te doen dan de groente toe te voegen aan je gerecht en op te warmen.

Eenmaal in de keuken spoel je de kolf goed af onder de kraan en gaar je deze in zijn geheel voor. Na het voorgaren kun je met een vork eenvoudig de korrels eraf schrapen, veel makkelijker als wanneer je dat voor het garen probeert te doen. Wil je het toch voor het koken doen, snijd ze er dan voorzichtig af met een mes.

Wij adviseren een kooktijd van zo’n 7 minuten voor jonge kolven, voor grotere kolven moet je een kooktijd van 12 tot 15 minuten aanhouden afhankelijk van de maat. De mais is gaar wanneer je zonder moeite de korrels van de kolf kunt halen.

Belangrijk om te weten

De voedingswaarde van ingeblikte of gepotte korrels zijn bijna hetzelfde als wanneer je deze groente vers bereid en eet. Bij deze groente hoef je je dus geen zorgen te maken vers bereiden beter is.

3 tips voor het bereiden van mais

Onze eerste tip: Probeer deze groente ook eens op de BBQ te maken. Dit kan op twee manieren, de eerste is het langzaam garen in zilverfolie. Dit duurt zo’n 20 tot 25 minuten. Doordat de groente aan kan branden koken de meeste mensen de kolf voor tot net voordat deze gaar is om hem daarna op de BBQ af te grillen.

Onze tweede tip: Deze soort is niet geschikt om popcorn van te maken maar je kan hem wel heerlijk opbakken met wat olie in de pan!

Onze derde tip: Wanneer je de kolven in zilverfolie wikkelt blijven deze in de koelkast langer goed als wanneer je ze zo in de groente lade legt.

Voedingswaarde Gekookte mais

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen74 kcal
Vet1,4 gram
- waarvan verzadigd0,2 gram
Koolhydraten11,5 gram
- waarvan suikers8,1 gram
Vezels2,5 gram
Eiwit2,5 gram
Zout0,6 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.