Paksoi bereiden
timer icon

3 Minuten

Ga je paksoi bereiden, lekker hoor! Je kan ze herkennen door de groene bladeren en lichtgroene-tot witte stengels. Ze komen in verschillende maten en hebben lichte smaak en knapperige beet waardoor ze van oorsprong veel worden gebruikt in de oosterse keuken. Onze groene vriend werd al duizenden jaren voordat wij ervan af wisten gebruikt in de Aziatische keuken. Pas rond de achttiende eeuw werd de westerse keuken geïntroduceerd tot deze nieuwe groente en we begonnen pas echt van hem te houden rond de twintigste eeuw. Tegenwoordig komt deze koolsoort ook voor in veel gerechten waaronder een paar van onze Hollandse gerechten. Hij is veelzijdig genoeg om in veel gerechten te schitteren.

De voorbereiding

De paksoi is verkrijgbaar in vrijwel alle supermarkten. Ook toko’s en groenteboeren hebben deze kool op hun planken liggen. Hij komen in zowel plastic verpakkingen als dat ze losliggen en je zelf kan kiezen. Let vooral op bij het kopen dat de knapperige stelen licht, helder en hard zijn. De bladeren moeten er fris en vers uitzien.
Aan de hand van jouw gerecht kies je de paksoi naar keuze, ze komen in verschillende maten en hebben een klein smaakverschil dat vooral te herkennen is in het blad. De groente bestaat voornamelijk uit water en het blad brengt vaak een heerlijke zachte, soms licht pittige smaak mee om van te genieten.

Hoe paksoi bereiden

Eenmaal in de keuken begint het paksoi bereiden. Bekijk je het recept en pak je de groente erbij. Snij de onderkant van de koolsoort af, je hoeft niet te veel van de stengel weg te snijden maar genoeg dat de wortels en het harde stuk eraf is. Snij dan vervolgens het ingrediënt in de gewenste grootte. Mochten de bladeren te groot zijn, snij deze dan als eerst door het midden, en blijf deze stap herhalen tot je de gewenste breedte hebt van het blad.

Wij adviseren voor een heerlijke ‘bite’ dat je het kookproces zo kort mogelijk houdt. Net als andere koolsoorten heeft dit ingrediënt maar een paar minuten nodig om klaar te zijn voor het gerecht dat u maakt. Maar als we dat in minuten moeten omzetten, hou dan rekening met 2 à 3 minuten.

Belangrijk om te weten bij het bereiden

Deze groente is veelzijdig, komt in veel soorten en maken en is niet alleen bekend onder deze naam. Naast de grote en vaak lange varianten heb je ook de kleine en vroeg geoogste Baby paksoi. Deze zijn kleiner, vaak groener en zoeter van smaak. In de oosterse landen of in jouw toko worden ze ook wel pak choy, Bok choy, Amsoi en de tatsoi genoemt.

3 tips voor deze groente

Onze eerste tip: In plaats van wokken, bakken of stomen. Probeer ze grof te snijden voor door een heerlijke oosterse salade. Je kan de groentes rauw eten en ze geven een frisse en knapperig toevoeging aan jou salade.

Onze tweede tip: Voor in verschillende Aziatische soepen hoef je de groentes niet fijn te snijden. Zowel visueel als smaak gerelateerd is het lekker om alleen de onderkant eraf te halen, je groente schoon te maken en hem in jouw soep kom te plaatsen. Giet de hete soep eroverheen en binnen 2min is je groente zacht en heeft hij een zachte ondertoon van jouw bouillon.

Onze derde tip: Heb je het gekocht, ligt het te verleppen in de koelkast? Een bak met vers water voor de nog niet afgesneden onderkant, helpt bij het uitstellen van het verleppen van je groente. Ververs het water om de dag mocht je het langer laten liggen.

Voedingswaarde Gekookte paksoi

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen17 kcal
Vet0,2 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten1,7 gram
- waarvan suikers0,8 gram
Vezels1 gram
Eiwit1,6 gram
Zout<0,1 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.