Pompoen koken
timer icon

15 Minuten

Pompoen, deze heerlijke, decoratieve vruchtgroente staat bekend om zijn vele maten, kleuren, smaken en word gebruikt voor meer dan alleen in de keuken. De naam ‘Pompoen’ is ook een overkoepelende term voor deze groente omdat er heel veel verschillende soorten bestaan. Elk komt met zijn eigen uiterlijk, zijn eigen smaak, eigen textuur en naam. Ze komen van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika en word volgens bronnen aangeven dat ze al tienduizenden jaren werden geoogst in het huidige Mexico. Dat is zesduizend jaar eerder dan bijvoorbeeld mais en bonen. Hij is een gezondheidskampioen en een bron aan smaaksensaties. Van elke wereld keuken vind je sowieso wel minstens één gerecht met deze vruchtgroente erin.

De voorbereiding

Waar moet je op letten als je deze kampioen aanschaft? Kijk goed naar je recept, omdat hij is zoveel jasjes te vinden is willen we niet dat je de verkeerde koopt. Koop ze in hun oogst tijden, dit is rond de periode van Oktober tot einde winter. Tegenwoordig vind je ze ook buiten deze maanden in jouw supermarkten maar rond die periodes heb je ze in grote hoeveelheden. Ga voor een met een stevige schil zonder beschadigingen of zachte plekken. Wil je hem bewaren maar wel alvast kopen, kies een waarvan de steel tenminste 5cm is.

pompoen bereiden

Eenmaal in de keuken bereid je je werkomgeving goed voor. Neem een groot mes en leg een handdoek/theedoek onder de pompoen als je hem gaat snijden zodat hij niet wegschiet als je kracht zet. Wanneer je de helften klaar hebt liggen, verwijder je de zaden, draderige massa met een lepel en snijd je hem zoals een meloen. Aan de hand van hoe groot je de blokken wilt hebben kan je de diktes bepalen van de repen.

Wij adviseren dat als je hem gaat koken dat alle blokken dezelfde grote en dikte hebben en kook je ze 10 tot 25 min. Prik ze met een vork tot dat er geen weerstand is en hij ervan af glijdt. Voor grillen moet je ongeveer 3min per kant aanhouden. In de oven, aan de hand van hoeveel en welke soort het is, hou je een begintijd van 30min aan voor een beetgaar blokje, maar lees altijd goed je recept.

Belangrijk om te weten

De pompoen wordt ook wel als superfood gezien door de hoeveelheid vitamine A, C en E hij bevat. Vooral in zijn oranje variant heb je deze vitamines in overvloed en B1, B3, B5, B6 en B11. Daarom wordt hij ook gezien als de goedkoopste superfood en kan je deze vitaminekoning makkelijk zelf kweken in jouw moestuin. Hij is ook een natuurlijke ontstekingsremmer door zijn antioxidanten en hij is zeer goed in de voeding van mensen met diabetes type 2. De vitamine B zorgen voor het reguleren van de bloedsuikerniveaus. Ook wordt de bloedsuikergehalte en de natuurlijke aanmaak van insuline gestimuleerd door Cururbita-groentes (Dit zijn alle Pompoenen en Courgettes).

3 tips voor de pompoen koken

Onze eerste tip: Schillen is niet altijd nodig, deze kookt mee en word soepel nadat hij lang in heet water heeft gezeten. Dus wil je niet eerst schillen? Verwijder de zaden, snijd hem in repen kook hem voor 5 tot 8 minuten, schep eruit en verwijder de schil. Nu kan je hem verder koken, eventueel grillen in een pan of in stukken snijden en in de oven doen.

Onze tweede tip: De Flespompoen is de variant met de meest vervelendste schil. Niet zo zeer vanwege de hardheid maar vanwege de vorm. Snijd en ont-zaad hem, leg hem met de platte kant op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven van 200graden. 10 tot 20 minuten en je kan dan zo de schil er vanaf trekken

Onze derde tip: Heerlijke gezonde dipjes, maak je door ze te roosteren zodat hun natuurlijke suikers worden geactiveerd. Voeg toe eventueel wat teentjes knoflook. In een verwarmde oven van 180graden, 30 tot 45min tot zag en mix met een staafmixer. Met kikkererwten wordt het een heerlijke humus.

Is pompoen groente of fruit?

Ondanks dat wij het in Nederland vaak als groente beoordelen is het onderdeel van dezelfde familie als de meloen, watermeloen, augurken en courgette. Ze hebben zaadjes waardoor ze als vrucht gezien worden.

Voedingswaarde Gekookte pompoen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen14 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten1,8 gram
- waarvan suikers1,7 gram
Vezels1,1 gram
Eiwit0,6 gram
Zout<0,1 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.