Snijbonen koken
timer icon

10 Minuten

Van oudsher kennen we dit ingredient als de in kleine reepjes gesneden groente, dit deed men omdat de groente vroeger dermate stug was dat je er weinig anders mee kon. Maar tegenwoordig is dat eigenlijk best wel achterhaald omdat de soorten snijbonen die nu gekweekt worden voor consumptie een stuk zachter zijn en gewoon in zijn geheel gegeten kunnen worden. Doordat deze groente boordevol vezels en vitamine K zit, wat een rol speelt bij de opname van calcium in je lichaam, is deze groente erg gezond.

De voorbereiding

Snijbonen bereiden

Eenmaal in de keuken moet je waarschijnlijk de draad verwijderen. Dit doe je door het puntje af te snijden tot net voor de naad, vervolgends trek je voorzichtig het puntje los. Het draadje wat over de naad van dit ingredient loopt moet dan meekomen. Dit doe je met het andere uiteinde van de groente nog eens voor de tweede draad.

Niet alle soorten hebben een draad, dus als je deze niet kan vinden, heb je waarschijnlijk een draadloze soort en kan je deze stap overslaan en hoef je de groente alleen nog goed te wassen onder de koude kraan, waarna je deze kan snijden, of niet, want je kan dit ingredient dus ook in zijn geheel eten.

Wij adviseren voor dit ingredient een kooktijd van 8 tot 12 minuten afhankelijk van hoe beetgaar je de groente wil hebben. Hoe langer je deze kookt, hoe zachter de groente wordt.

Belangrijk om te weten

Door de groente te snijden komt er wel meer smaak vrij. Probeer daarom eens wat je zelf lekkerder vind, in zijn geheel, of in grote of kleine stukken gesneden.

3  tips voor het bereiden van snijbonen;

Onze eerste tip: Combineer je deze groente met aardappelpuree en een stukje vlees? Maak het dan eens af door als laatste stap een beetje gesmolten boter over dit ingredient te doen samen met wat nootmuskaat en peper om het af te maken.

Onze tweede tip: Deze groente kan je ook perfect stomen, dit duurt iets langer als koken, namelijk 15 tot 20 minuten. Maar door de groente te stomen blijven er meer vitaminen en meer smaak in de groente bewaard.

Onze derde tip: Waarom alleen simpel boontjes serveren? Probeer ook eens een fijn gesneden uitje samen met spekjes en champignons op te bakken. Nadat je de groente gekookt hebt bak je het nog even twee minuten mee in de pan (kook de groente daarom iets korter) en vervolgens is het klaar om op tafel te zetten.

Hoe moet je snijbonen bewaren?

Snijbonen kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Gesneden kan je ze het beste binnen 1 dag bereiden. Reeds bereidt kan je het invriezen en dan een jaar bewaren.

Hoe weet je of snijbonen niet meer goed zijn?

Wanneer de gesneden snijbonen slap aanvoelen zijn ze vaak niet meer goed. Andere zaken waar je op dient te letten zijn schimmel of het verspreiden van een zure guur. Controleer dus door goed te kijken, ruiken en/of proeven.


Voedingswaarde Gekookte snijbonen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen13 kcal
Vet0,1 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten1,2 gram
- waarvan suikers0,4 gram
Vezels1,6 gram
Eiwit1,1 gram
Zout0,01 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.