Champignons bakken
timer icon

7 Minuten

Champignons, een populair ingrediënt in Nederland, omdat het bij veel gerechten past. Dit product is een schimmelsoort en heeft zijn naam te danken aan het Franse woord ‘champignon’ wat paddenstoel betekent. Dit is niet zo gek, want de eerste champignonteelt waarvan we afweten was in Parijs.

Belangrijk om te weten

Deze schimmels passen goed in een gezond voedingspatroon. Dit komt door de vele voedingswaarden die ze hebben. Zo is het rijk aan koper, vitamine B2 en vitamine B3. Dit zorgt voor energie. Ook bevatten ze veel vitamine D, wat goed is voor je botten. Ook hebben ze een positieve werking op je geheugen. De paddenstoel is vrij neutraal van smaak en is wat nootachtig. Ook bij vele vleesgerechten is dit een heerlijke toevoeging. Denk bijvoorbeeld aan bavette, een heerlijke mals rundvlees.

De voorbereiding

Het bakken van champignons is niet moeilijk. Gebruik zo’n 200 gram champignons per persoon. Gebruik een grote koekenpan of wokpan en warm deze op. Gooi een klein beetje olie of boter in de pan en wacht tot deze is opgewarmd. Snijd de champignons in kwartjes, was ze en voeg deze vervolgens toe en zet het vuur hoog. Zorg dat de schimmels genoeg ruimte hebben om gaar te worden. Wanneer de onderkant bruin is, kan je ze omdraaien en de andere kant bakken. Dit zal na ongeveer 6 minuten zijn. Als ze nog niet volledig bruin zijn, laat je de pan nog wat langer op het vuur staan. Haal de kwartjes uit de pan en serveer.

Champignons bereiden in pan

We adviseren een kooktijd van 6-10 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van champignons

Onze eerste tip: Champignons zijn van zichzelf redelijk zout van smaak. Hierdoor kan je ze prima gebruiken in een gerecht als je wat meer smaak wilt toevoegen. Het is dus een goede en gezonde smaakvervanger voor zout.

Onze tweede tip: Bak kruiden en smaakmakers mee met de paddenstoelen. Voordat je de schimmels toevoegt, kan je al wat knoflook en ui op een laag vuurtje bakken. Na ongeveer een minuut voeg je de rest toe en volg je de rest van de stappen.

Onze derde tip: Wanneer dit ingrediënt gebakken is, kan je het prima invriezen. Zo hoef je ze een volgende keer enkel nog op te warmen.

Voedingswaarde gebakken champigonons

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen21 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten0,4 gram
- waarvan suikers0,2 gram
Vezels1,1 gram
Eiwit3,8 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.