Courgette koken
timer icon

10 Minuten

Courgette, deze groente wordt sinds de laatste veertig jaar steeds bekender en word steeds vaker gebruikt in verschillende gerechten. Deze heerlijke en zeer gezonde plant is makkelijk zelf te kweken als je de ruimte hebt, wel met ondersteuning maar heerlijk om altijd tot de beschikking van jouw keuken te hebben. De Zuid-Europese groente zou je als het neefje van de komkommer kunnen zien en word ook wel de zomerpompoen genoemd. Naast dat hij bom vol smaak zit, bevat hij ook medicinale stoffen, vitamines en veel mineralen. Hij bevat Kalium, Calcium, Fosfor, Natrium, IJzer maar ook Koper, Zink, gezonde vetzuren en Vitamines A, B1, B2, B6 en C.

De voorbereiding

Waar moet je op letten als je gaat winkelen voor jou groente, is dat er geen beurse of bruine plekken op zitten. Voel of het nog hard en vers is. Soms helpt even kloppen met de knokkels ook. Klinkt hij hol, dan heeft hij te lang aan zijn plant gehangen voordat hij geoogst werd. Ga voor een mooie en kras loze courgette en neem deze mee naar huis. Dit lekkere ingredient is ook te bereiden in de oven. Dit recept gaat echter over de bereiding in de pan.

Eenmaal in de keuken haal je de kont en de kop eraf en was je hem grondig. Vaak zit er nog een laagje stof, aarde, zand of eventueel opgedroogd steelvocht van het oogsten. De steel sappen wordt vaak plakkerig bij nattigheid en het geeft een bittere smaak af. Snijd vervolgens naar wensen van het recept en geniet heerlijk van jouw smaakvolle vitamine bom.

Wij adviseren een kooktijd van rond de 10 à 13 minuten. Aan de hand van welk gerecht jij wilt maken en hoe je het wilt voorbereiden kan de tijd variëren.

Courgette maken in de oven

Neem bijvoorbeeld stoven, dan is een 9 à 10 minuten genoeg.

Gril je de courgette op een barbecue of in de oven, hou dan rekening met de dikte; Bij plakken van 1cm is 5 min per zijde genoeg. Gaat het om een gehalveerde courget neem dan 12min.

Maak je een soep, dan kan je het doorkoken tot het zacht genoeg is om plat te drukken en dat het smelt op de tong.

Belangrijk om te weten is dat de courgette cholesterolverlagend is. Hij bevat hoge gehaltes van vitamine A en C. Dit is omdat de vezels zich binden aan de galzuren die jouw lever aanmaakt uit cholesterol om het vet te verteren. Ook voorkomen de hoge niveaus van vitamine A en C ervoor dat het cholesterol gaat oxideren in je bloedvaten en dit voorkomt Atherosclerose (Slagaderverkalking).

3 Courgette tips

Onze eerste tip: Mocht je tijdens het schoonmaken met water voelen dat er hardnekkig vuil achter blijft, vul je hand met een klein beetje zout en strijk dit over de schil. Geeft de groente een lichte scrub en spoel af met water.

Onze tweede tip: Een keer lekker gezonde, Koolhydraat laag Lasagne eten. Vervang de deeg bladeren met dun gesneden plakken. Een dunschiller of een Rasp doen wonderen.

Onze derde tip: Plakken snijden zonder dat hij wegrolt of in je vingers snijdt? Snij eerst een klein plakje af, dat wordt je vlakke ondergrond. Leg hem op de afgesneden kant en snij gerust je plakken zonder problemen.

Voedingswaarde Gekookte courgette

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen19 kcal
Vet0,1 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten2,3 gram
- waarvan suikers2,3 gram
Vezels1,1 gram
Eiwit1,5 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.