Kerntemperatuur kip
timer icon

20 Minuten

Kip, een heerlijk mals ingrediënt wat in elk gerecht lekker is. Zo kan je het eten in een salade of mengen in een rijstgerecht met wokgroenten of bakken in de oven. De opties zijn eindeloos. Om er zeker van te zijn dat je kip klaar is, is het handig om te weten wat de kerntemperatuur is.

Wat is een kerntemperatuur?

Kip bevat salmonellabacteriën en hier kan je goed ziek van worden. Daarom is het belangrijk dat je stuk vlees goed gaar is, zodat je zeker weet dat alle bacteriën gedood zijn. Je kunt natuurlijk naar de kleur kijken of in het ingrediënt prikken, maar dit zal nooit precies kunnen aangeven wanneer het product gaar is. De kerntemperatuur meten is een beter alternatief.  Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoelt? Simpel gezegd betekent dit dat dit de temperatuur is waarbij je vlees of vis gaar is. Dit is dus de temperatuur waarbij de bacteriën gedood zijn en je de kip kan serveren.

Kip uit de oven

Wat is de kerntemperatuur van kip?

Het aantal graden zal per ingrediënt verschillen. Zo ligt de kerntemperatuur van beenham bijvoorbeeld lager dan die van gevogelte. Voor een hen geldt dat deze gaar is bij 75 graden Celsius. Dit betekent niet dat je hem op 75 graden Celsius bereidt. Het stuk vlees is dan goed gaar, de bacteriën zijn gedood, maar het heeft nog steeds zijn malse smaak. Als je kip in de oven wilt bereiden, moet je dit doen op 175 graden Celsius en de vogel goed invetten.  Laat de hen 20 minuten bakken en draai hem vervolgens om, om de andere kant ook 20 minuten te laten bakken. Na 40 minuten is het tijd om de kerntemperatuur te meten om te zien of de kip nog langer in de oven moet.

De makkelijkste manier om te meten of het stuk varken ook daadwerkelijk gaar is, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat de kerntemperatuur zien. Zo kan je dus precies zien wanneer de juiste aantal van 75 graden is bereikt.

Tips voor het meten

Tip 1: Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het stuk gevogelte. Dit is namelijk het gedeelte wat het minst snel gaar zal worden. Wanneer dit stuk gaar is, zal de rest dus ook al gaar zijn.

Tip 2: Let erop dat je de kernthermometer niet te dicht op het bot zit of in het vet. Dit zorgt voor verkeerde temperaturen. Rond het bot zal de temperatuur te hoog zijn en bij het vet te laag. Dit komt omdat het een andere samenstelling heeft dan het vlees, waardoor het sneller of langzamer gaar lijkt.

Tip 3: Wanneer je een kiprollade maakt, ligt de kerntemperatuur net wat lager. Hier geldt dat het gerecht gaar is bij 70 tot 72 graden Celsius. Als het goed is, zijn de sappen dan helder.

Voedingswaarde Gebakken kip

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen186 kcal
Vet7,8 gram
- waarvan verzadigd2,3 gram
Koolhydraten0,6 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit28,1 gram
Zout1,4 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 31

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.