Oesterzwammen bakken
timer icon

5 Minuten

Oesterzwammen, een ingrediënt wat goed te combineren valt met veel andere producten. Deze paddenstoel groeit vooral op de boomstam van loofbomen en is het hele jaar door te vinden, ook in Nederland. Het is daarom een makkelijke schimmel om te gebruiken voor je gerechten.

Belangrijk om te weten

Deze eetbare schimmel is een belangrijk ingrediënt voor vegetariërs door de vele mineralen en vitaminen. Het is namelijk rijk aan vitamine B2, vitamine B3 en vitamine B11. Dit zijn belangrijke vitaminen die ook in vlees zitten. Verder bevat het veel fosfor en kalium.

Er bestaan verschillende soorten van deze paddenstoel. Deze hebben ook allemaal net een andere smaak. Zo is de gelige variant wat meer nootachtig van smaak, terwijl de rozige variant zoeter is. In Nederland gebruiken we vaak de grijze oesterzwam met zijn romige smaak. Op onze website hebben we ook een artikel geschreven over normale champignons.

De voorbereiding

Het bakken van deze paddenstoel is niet ingewikkeld en hoeft ook niet lang te duren. Ga uit van 100 gram per persoon van dit ingrediënt. Snijd de steel van de paddenstoel, gooi deze weg en snijd de hoed in kwartjes. Zet een pan op het vuur en verhit wat olie of boter en voeg de kwartjes toe wanneer deze is opgewarmd. Zorg dat je niet te veel in één keer bakt, want dan zijn er stukjes die niet volledig gaar kunnen worden. Laat de kwartjes bakken tot ze goudbruin zijn. Dit zal na ongeveer 2 minuten al zijn. Draai ze vervolgens om en bak de andere kant op dezelfde manier. Als de schimmels helemaal goudbruin zijn, zijn ze klaar om gegeten te worden!

oesterzwammen in pan

We adviseren een kooktijd van 4-6 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van oesterzwammen

Onze eerste tip: Dit ingrediënt kan goed ingevroren worden. Denk aan bijvoorbeeld een pizza met paddenstoelen. Je kan daarom best wat meer bakken en deze in een bakje in de vriezer leggen. Zo zijn ze ook langer goed dan in de koelkast.

Onze tweede tip: Zit er wat aarde op het hoedje? Spoel deze dan niet af. De schimmel neemt namelijk het vocht op, waardoor het ingrediënt heel zompig wordt. Veeg het in plaats daarvan goed met een keukenpapiertje af.

Onze derde tip: Roer niet door de pan wanneer je de paddenstoelen aan het bakken bent. Dit zorgt er namelijk voor dat het stoomt in het vocht dat vrijkomt. Hierdoor verliest het een gedeelte van zijn smaak. Het is beter ze onaangeroerd te laten bakken, los van het draaien, om ze zo te karamelliseren.

Voedingswaarde Gebakken oesterzwammen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen20 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten2 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels2,5 gram
Eiwit1,8 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Stemtelling: 46

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.