

10 Minuten
Zuurkool, rauw of door een salade, de witte kool is niet weg te slaan uit de Nederlandse keuken. Deze groene bol is een bron van goede vitamines en beschikt over een heerlijke fris-zure smaak. Maar hoe kun je het best witte kool koken? In dit artikel geven we meer informatie over het maken van een goed bereide witte kool. Het is belangrijk dat je deze groente soort op de beste manier maakt. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.
De voorbereiding
Wanneer je een mooie bol hebt aangeschaft bij de supermarkt, dan is het belangrijk dat er altijd even word gevoeld aan de stevigheid van de groente. Eenmaal een mooie stevige kool gevonden, dan kun je die mooi gaan voorbereiden.
Eenmaal aangekomen bij de keuken, dan kan het snijden beginnen. Witte kool voorbereiden gaat als volgt: Je snijd de bol in vier of zes delen. Het is ook mogelijk om dat naar 8 delen te verhogen, het is maar net wat jij wil.
Vervolgens is het belangrijk dat alle stronk delen aan de onderkant verwijderd worden. Daarna kan het wassen beginnen. Meestal is al het zand allang weggehaald, maar er is niks mis met het zekere voor het onzekere nemen, toch?
Wij adviseren om alle delen nog even in een vergiet te stoppen en om alles nog even goed na te spoelen. Daarna kun je een pan met water en een snufje zout opzetten. Als het water kookt kun je het ingrediënt erbij in stoppen en dan tussen de 10 en 15 minuten laten koken.
Belangrijk om te weten
Hou de tijd goed in de gaten. Kook je deze groente soort langer dan 15 minuten, dan kan de smaak wegnemen. Dat zou natuurlijk zonde zijn, aangezien je wel optimaal smaakbehoud wil houden.
Als dit ingredient binnen de aanbevolen kooktijd word bereid, is het in principe klaar voor gebruik. Bijvoorbeeld soep, salade of een ovengerecht. Als je zou willen kan het direct nuttigen van deze groene bol net zo lekker zijn.
Dat is het fijne van deze soort. Het is heel flexibel te gebruiken en stelt eigenlijk nooit teleur. Maar niet als het een slechte bereiding heeft gehad. Dus doe er je voordeel mee.
Hoe veelzijdig is deze groene bol dan? Nou erg veelzijdig want je kunt er alles mee doen wat je wil. Je kunt witte kool koken, stomen, stoven, roerbakken, wokken en ga zo maar door. Hoe dan ook is het een erg fijne kool om te gebruiken voor praktisch bijna elk gerecht.
3 Witte kool tips
Een flinke bol kool kan wel een paar kilo wegen. Bovendien is het niet super lang houdbaar, dus is het wenselijk om met een gericht plan dit ingrediënt te gebruiken.
Omdat de kool niet een overheersende smaak heeft, past het uitstekend bij gerechten die een vorm van sla nodig hebben. Je kunt het prima rauw eten en hebt het binnen no-time klaar voor gebruik.
Heb je teveel kool en wil je het bewaren zonder smaakverlies? Blancheer de kool dan voor twee minuten en stop het dan weg.
Witte kool en spitskool behoren tot de zelfde familie, de kruisbloemen en koolgewassen. Andere groenten in deze familie zijn de savooikool, rode en sluitkool. De tegenhanger is de open bladkolen zoals de Chinese kool waarvan de bladen open staan. Witte en spitskool hebben beide een stevige structuur. De spitskool is een echte zomer groente terwijl de witte variant van september tot en met april te vinden is. Je kan deze ook erg goed bewaren. De spitskool heeft een iets zachtere smaak.
Let bij het kopen altijd op een stevige en gave groente. Hou de kool daarna op een koele plek en deze blijft nog enkele weken houdbaar. Heb je hem al gesneden dan is het noodzakelijk het te bewaren in de koelkast. Je kan het hier dan ongeveer week bewaren.
De witte kool is rauw te eten en daarmee goed te gebruiken in een salade. Wel is het verstandig goed naar je lichaam te luisteren witte kool is lastig te verteren en kan daarom zorgen voor vervelende symptomen. Denk aan een opgeblazen gevoel, maagpijn en brandend maagzuur. Krijg je dit soort klachten dan kan je het in vervolg toch beter koken!
Voedingswaarde Gekookte witte kool
De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.
Calorieen | 16 kcal |
Vet | 0 gram |
- waarvan verzadigd | 0 gram |
Koolhydraten | 1,8 gram |
- waarvan suikers | 1,8 gram |
Vezels | 2,8 gram |
Eiwit | 0,9 gram |
Zout | <0,1 gram |