Aubergine oven
timer icon

35 Minuten

Aubergine uit de oven, een handig ingrediënt voor ovenschotels door de neutrale, enigszins bittere smaak, wat bij veel andere producten past. De aubergine is een vruchtgroente afkomstig uit China en India. Maar ook in Europa eten we deze plant al vanaf de 15e eeuw. Het product is herkenbaar aan zijn glanzende paarse schil en witte vruchtvlees. Er zijn meerdere manieren om dit ingredient klaar te maken. Zo hebben we ook een handige how-to voor het grillen. Zeker ook de moeite waard om eens te proberen, nu gaan we echter voor de bereiding in de oven.

Belangrijk om te weten

Deze plant kan niet rauw worden gegeten, doordat het de stof solanine bevat. Deze stof kan voor ernstige darmklachten zorgen. Door hitte neemt de stof echter af en daarom is aubergine uit de oven niet alleen lekker, maar ook gezond. Het bevat weinig calorieën en is rijk aan voedingsstoffen. Zo bevat het veel vitamine C, vitamine B6 en magnesium en in een wat minder grote hoeveelheid komt ook vitamine B3 voor. Hierdoor is deze groente een goede vleesvervanger.

Aubergine bereiden in de oven

De bereiding

Aubergine uit de oven wordt vooral gebruikt in een ovenschotel, maar kan ook prima op die manier gebakken worden. Dit is makkelijk, omdat je er verder niet meer over na hoeft te denken. Wel kost dit aardig wat tijd, omdat het lang in de oven moet bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius en snijd de plant in plakken. Als je de paarse groente enkel wil bakken, leg de plakken dan op een bakplaat met bakpapier. Laat het ongeveer 40 minuten in de oven staan. Het gerecht is klaar wanneer het vruchtvlees goed zacht is.

Wij adviseren een kooktijd van 40 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van aubergine

Onze eerste tip: Dit ingrediënt is van nature redelijk bitter. Om de smaak wat te neutraliseren, kan je er van tevoren wat zout op strooien. Laat dit 30 minuten intrekken, spoel af en dep droog. Nu kan je ze op de bakplaat leggen. Om het zout als smaakmaker te gebruiken kan je het strooien vlak voor je de plaat de oven inschuift.

Onze tweede tip: Maak eens een lasagne met dit ingrediënt. In plaats van de lasagnebladen kan je aubergine gebruiken als bodem.

Onze derde tip: Je kan ook chips maken van dit ingrediënt. Snijd de groente zo dun mogelijk en bestrooi met zout. Laat dit intrekken. Spoel het niet af, de bedoeling is dat het vruchtvlees zo droog mogelijk is. Doe ze in de oven en laat ze 10 minuten bakken, schep vervolgens de schijfjes om en bak nog eens 10 minuten. Klaar!

Voedingswaarde Aubergine uit de oven

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen21 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten3 gram
- waarvan suikers3 gram
Vezels2,5 gram
Eiwit1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Stemtelling: 16

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.