

8 Minuten
Uitstekende Chinese kool koken? Dat leggen wij in dit artikel uit. Chinese kool is misschien in de volksmond bekend als een roerbak gerecht, maar in de Aziatische cultuur is het ook meer dan normaal om de kool in water te koken zodat dat gebruikt kan worden in overheerlijke salades. Hieronder lees je alle informatie over hoe je Chinese kool kunt koken. De voorbereiding is namelijk essentieel bij het koken van deze groene topper.
De voorbereiding
Zoals we altijd onze handen wassen voor het koken, is het ook belangrijk om ons eten goed te wassen met water. Bij Chinese kool is dat ook het geval. Nadat het is gewassen met goed koud water, is het belangrijk dat je het daarna gaat snijden. Wij adviseren om het in repen te doen, zodat dat beter helpt bij het was proces, maar mocht dat anders uitvallen, dan is dat geen probleem.
Na het snijden raden wij het aan om nog een keer alles te wassen met water. Zo ben je er zeker van dat alles goed schoon is. Hygiëne boven alles toch? Het extra wassen zorgt ervoor dat je geen overgebleven modderresten en/of zandkorrels naar binnen krijgt. Zodra dat is gedaan kun je beginnen met het koken van deze groente. Zo zie je maar weer dat de voorbereiding het halve werk is en dat je goed moet letten op de kwaliteit van deze koolsoort.
Hoe kook je Chinese kool?
Volgens de Aziatische cultuur is het belangrijk dat deze groente beetgaar word gegeten. Hier komen de beste smaken en textuur naar voren. Wat belangrijk is, is dat je dit groentje niet langer dan 10 minuten in een pan met water laat koken. Persoonlijk is het even proeven wat voor jou het lekkerst is, maar denk om de maximale kooktijd.
Is het voldoende gaar, dan kun je het gebruiken voor welk gerecht dan ook. Denk maar aan salades en/of een roerbak gerecht. Dat is het mooie van deze koolsoort. Namelijk: Je kunt het overal wel voor gebruiken. Noedels, Bami, Nasi en andere wokgerechten, noem het maar op. Hierdoor kun je dit ingrediënt vrijwel altijd wel gebruiken. Mede omdat een flexibele koolsoort is.
Dat is wat deze groente ook zo populair maakt, omdat je het voor vrijwel alles kunt gebruiken, zonder dat de kwaliteit ervan af gaat en/of het gerecht ruïneert. Dat is het laatste wat je wilt bereiken met het gebruiken van dit ingrediënt.
Waarom beetgaar?
Omdat dit ingredient soort slap niet zo goed word gewaardeerd als wanneer het knapperig is. Bovendien krijg je dan te maken met smaakverlies wat zonde is, want de smaak van de Chinese kool is heerlijk in gerechten. Daarom is de voorbereiding essentieel.
Bovendien mag het zijn textuur echt niet gaan verliezen. De textuur van deze groene variannt namelijk één van de grootste redenen waarom het een populaire groente is in Azië, maar ook hier in Nederland. Beetgaar is daarom dus ook super belangrijk als je dit ingredient wil gaan bereiden.
Om deze groente goed te bewaren is het verstandig het in de koelkast te leggen. Houdt de zal een beetje open zodat deze kan ademen en leg het in de groentelade indien je deze hebt. Anders kan het natuurlijk ook gewoon in een van de normale vakken van je koelkast. In de koelkast is geen verplichting, ook buiten de koelkast blijft het gewoon goed maar hou er dan wel rekening mee dat het minder lang mooi zou blijven en dus kort houdbaar is. Restjes kool kan je na bereiding nog een aantal dagen in de koelkast vers houden.
Veel mensen kennen het verschil niet tussen Chinese kool en Paksoi. Dat is niet gek want beide groenten komen uit Oost Azië en ze lijken ook best wat op elkaar. Toch zijn er wel verschillen. Beide koolsoorten smaken eigenlijk niet echt naar kool. De Chinese kool is een meer kropachtige groente. Paksoi is langwerpig en heeft open bladeren. Beide groenten kan je het gehele jaar verkrijgen dan komen ze vaak uit Nederlandse kassen maar ook geïmporteerd uit het buitenland.
Voedingswaarde Gekookte Chinese kool
De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.
Calorieen | 17 kcal |
Vet | 0 gram |
- waarvan verzadigd | 0 gram |
Koolhydraten | 2 gram |
- waarvan suikers | 0 gram |
Vezels | 2,5 gram |
Eiwit | 1 gram |
Zout | <0,1 gram |