Farfalle koken
timer icon

11 Minuten

Farfalle is een pastasoort en betekent letterlijk ‘vlinders’. Dit komt door de strikachtige vorm van het deeg. Net als zijn broertjes is dit product gemaakt van harde tarwe en kan zowel vers als droog worden gekocht. Deze soort is afkomstig uit de Lombardije regio in Italië en wordt daar dan ook veel gegeten.

Belangrijk om te weten

Farfalle bestaat in meerdere kleuren en smaken, afhankelijk van andere ingrediënten die aan het deeg worden toegevoegd. Zo bevatten groene vlinders spinazie en rode varianten veelal rode bieten. Ook is inktvisinkt een populair ingrediënt om toe te voegen aan het deeg, waardoor het Italiaanse tarweproduct zwart wordt. Vaak wordt het ingrediënt verkocht als een mix van rood, wit en groen, net als de kleur van Italië, en hebben de verschillende vlinders dus ook een andere smaak.

De voorbereiding

Net als zijn soortgenoten is dit product niet ingewikkeld om te koken en ben je er ook niet zo lang mee bezig. Voor een persoon gebruik je ongeveer 80 gram farfalle. Breng 1 liter water aan de kook en voeg de Italiaanse vlinders toe. Als je dit eng vindt, kun je met behulp van een (soep)lepel doen. Om de pasta op zijn Italiaans te eten, moet je het zo’n 11 minuten laten koken. Giet het water af en serveer.

Farfalle bereiden

We adviseren een kooktijd van 10-12 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van farfalle

Onze eerste tip: Wil je voorkomen dat de farfalle aan elkaar gaat kleven? Gebruik dan een net te grote pan. Hierdoor hebben de strikjes voldoende ruimte om te bewegen in het kokende water.

Onze tweede tip: Houd je van sterke smaken? Voeg dan wat zout toe tijdens het koken. Zout werkt als smaakversterker en zal dus de aan de smaken van de aan de strikjes toegevoegde ingrediënten wat meer naar voren laten komen. Hierdoor krijg je een sterkere smaakvariantie in hetzelfde gerecht.

Onze derde tip: Deze pastasoort is ook geschikt om koud te eten. Kook wat meer dan 80 gram en laat wat je overhoudt afkoelen. Je kan het prima in de koelkast bewaren om er de volgende dag een pastasalade van te maken.

Voedingswaarde Gekookte farfalle

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen142 kcal
Vet0,9 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten27,7 gram
- waarvan suikers0,7 gram
Vezels1,4 gram
Eiwit5,1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.