Koolraap koken
timer icon

13 Minuten

Leuk je gaat koolraap koken! Net als schorseneren was ook deze groente redelijk vergeten aan het raken in de keuken, maar het maakt zich op voor een comeback. En dat mag ook want deze groente is niet alleen erg smakelijk en divers maar ook ontzettend gezond doordat de groente caloriearm is en toch boordevol vitamine C en B11 zit. Deze groente werd vooral voor de oorlog veel gegeten en was destijds vooral iets wat gegeten werd door de armen.

De voorbereiding

Koolraap vind je vooral in de wintermaanden in de schappen van de supermarkt of de groenteboer. De knollen zien er erg groot en onhandig uit maar zijn eenvoudig te bewerken en daardoor ook redelijk gebruiksvriendelijk ondanks een onpraktisch uiterlijk. Let bij het kopen van deze groente erop dat de knol hard en stevig is en dat de buitenste laag wat droog aanvoelt, liefst zonder beschadigde plekken en rimpels.

Heerlijke koolraap

Het is het makkelijkste om de knol eerst te schillen voordat je deze gaat snijden. Let wel goed op, onder de schil van deze groente zit nog een vezelachtig laagje welke niet eetbaar is, dus zorg dat je die er ook af schilt en spoel het vervolgens nog even af onder de kraan. Daarna kun je de knol vrij eenvoudig in plakken snijden, welke je weer in reepjes of blokjes kunt snijden afhankelijk van het recept.

Wij adviseren een kooktijd van 12 tot 15 minuten voor kleine stukjes en 12 tot 15 minuten voor iets grotere stukken. Wanneer je koolraap puree van wilt maken kun je de groente nog een paar minuten door laten koken op laag vuur. 

Belangrijk om te weten

Deze groente wordt vaak verward met knolraap en koolrabi, echter zijn dat echt compleet verschillende groentes. De verwarring komt enkel door de gelijkende namen.

3 tips voor het bereiden van koolraap.

Onze eerste tip: Probeer deze groente ook eens rauw, ongekookt heeft deze groente een frisse knapperige smaak die wat weg heeft van wortel met een klein beetje bitterheid. Daardoor is het een heerlijke topping voor bijvoorbeeld een salade.

Onze tweede tip: Deze groente kan je ook prima opbakken of wokken. De wortel achtige smaak leent zich hartstikke goed om te combineren met gerechten buiten de Nederlandse keuken. Kleine stukjes van dit ingrediënt kun je gemakkelijk in een gerecht 3 tot 5 minuten meebakken waarna het nog 5 tot 10 minuten mee moet stoven met het gerecht zelf, dus zorg dat er op de bodem van de pan wat vocht of bouillon daarvoor is.

Onze derde tip: Gebruik deze groente eens als combinatie met of vervanging van aardappelpuree en verras iedereen aan tafel met deze variatie.

Voedingswaarde Gekookte koolraap

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen33 kcal
Vet0,1 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten5,8 gram
- waarvan suikers5,7 gram
Vezels3 gram
Eiwit0,7 gram
Zout<0,1 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.