Koolrabi koken
timer icon

11 Minuten

Koolrabi, een ingrediënt wat tamelijk onbekend is. Het product is een groente en is vermoedelijk afkomstig uit Noord-Europa. Het groeit boven de grond en is daarom een stengelknol. Deze groente kan zowel paars als groen zijn, maar de smaak verschilt niet. Ook is de binnenkant bij beide varianten wit. Vooral in de vroege zomer wordt deze plant gegeten en dit kan zowel rauw als gekookt.

Belangrijk om te weten

Wanneer de koolrabi gekookt is, heeft het een bloemkoolachtige smaak, maar dan iets pittiger. Verder geldt hoe groter het exemplaar, hoe vezeliger de textuur is. Deze knol is ook nog eens supergezond door de rijke hoeveelheden calcium, kalium, magnesium en vitamine C. Het blad van de plant bevat veel vitamine A en kan ook gegeten worden. Ten slotte wordt dit product gewoon in Nederland geteeld en is er dus weinig transport voor nodig.

De voorbereiding

Deze plant is niet ingewikkeld om te koken en vergt ook niet veel tijd. Zorg wel dat je de kool eerst geschild en gesneden hebt in blokjes. Hierdoor wordt het geheel sneller gaar. Haal ook de bladeren weg. Gebruik per persoon zo’n 300 gram rauwe koolrabi. Doe een dun laagje water in de pan, de blokjes hoeven niet volledig onder water te staan, en breng aan de kook. Na ongeveer 10 minuten is de groente gaar. Proef een blokje en laat ze nog 5 minuten doorkoken als ze nog niet goed zijn. Zo wel? Dan giet je het water af. Vervolgens kan je de knol meteen opdienen of verder pureren tot een stamppot.

Koolrabi bereiden

We adviseren een kooktijd van 10-15 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van koolrabi

Onze eerste tip: Deze groente is makkelijk te gebruiken als een basis voor een soep. Door zijn milde smaak kan je er een romige soep van maken met uitjes, crème fraise en aardappel. Ook kan je de blokjes als onderdeel van een groentesoep gebruiken. Het geheel wordt dan gaar tijdens het koken van de bouillon.

Onze tweede tip: Bewaar de bladeren van de plant om hier later nog iets mee te maken. Je kan ze verwerken in een salade of als alternatief voor boerenkool gebruiken. Wel worden ze redelijk snel taai, dus ze kunnen niet al te lang in de koelkast blijven liggen.

Onze derde tip: Dit ingrediënt is ook heel goed zelf te telen, omdat het van nature goed in Nederland weet te overleven. Je hebt hier niet eens een kas voor nodig, omdat de plant buiten kan groeien. Het beste is om de knol in juni te zaaien en in herfst te telen.

Voedingswaarde Gekookte koolrabi

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen31 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten4 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels2 gram
Eiwit2 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 7

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.