Maiskolf koken
timer icon

15 Minuten

Maiskolf koken, iets wat we allemaal wel kennen van de barbecue. Dit product is afkomstig uit Midden-Amerika en gemaakt van mais, een speciaal graan. Deze plant behoort tot de grassenfamilie en is een belangrijk gewas geworden door de inheemse bevolking van Mexico. Inmiddels is deze graansoort onmisbaar in vele delen van de wereld en wordt gezien als onderdeel van het basisvoedsel. In Nederland gebruiken we het vooral om te grillen tijdens een barbecue, maar dit ingrediënt is ook makkelijk te koken. Ook wordt het vaak gebruikt in Mexicaanse gerechten bijvoorbeeld met zoete aardappels en tortilla’s.

Belangrijk om te weten

We eten suikermais, herkenbaar door zijn gele korrels en zoete smaak. Toch is dit een erg gezond product door zijn vele koolhydraten, vezels en vitamine B11. Ook is dit gewas goed voor je immuunsysteem en helpt het de groei van ongeboren baby’s tijdens de zwangerschap. Tussen juli en oktober kan dit gewas in Nederland verbouwd worden. Verse maiskolven hebben vaak nog hun bladeren. Heb je geen zin in gedoe? Koop dan maiskorrels uit blik. Deze hoef je enkel op te warmen en niet te koken.

De voorbereiding

Maiskolven worden veelal gebruikt in salades en daarom adviseren wij per portie per persoon één kolf te gebruiken. Maak de plant schoon en zet deze rechtop in een pan met zo’n 1,5 liter water. Het is belangrijk dat het gewas goed onder water staat. Breng het water aan de kook en laat de korrels zo’n 15 minuten koken. Ze zijn gaar als je ze zonder moeite uit de plant kan wippen. Lukt dit niet? Laat ze dan nog even verder koken.

Maiskolf klaarmaken

We adviseren een kooktijd van 15-20 minuten voor dit ingrediënt. Als je een kleine en jonge plant gebruikt, zal de kooktijd ongeveer de helft hiervan bedragen. Deze zijn lichtgeel van kleur en vaak wat zachter.

Drie tips voor het bereiden van maiskolf

Onze eerste tip: Wil je een meer rokerige smaak? Bak na het koken de gele korrels nog in wat boter in de pan. Dit hoeft maar enkele minuten.

Onze tweede tip: Dit suikergewas is goed te bewaren ook nadat het is gekookt. Je kan het zeker een paar dagen bewaren in de koelkast of een portie invriezen voor een salade later.

Onze derde tip: Geen zin om het vuur aan te zetten? Dit product kan ook in de magnetron gekookt worden. Wikkel de plant in een stuk bakpapier of aluminiumfolie en laat het voor 6 tot 8 minuten op 800 watt in de magnetron.

Hoe weet je of een maiskolf gaar is?

Gebruik een mes of vork om in de mais te prikken. Als deze zacht is kan je er vanuit gaan dat deze gaar is.

Hoeveel maiskolven per persoon

Omdat je veel delen van de maiskolf niet kan nuttigen hou je rekening met 300 gram per persoon. Heb je mais van de kolf dan kan je uit gaan van 200 gram.

Voedingswaarde Gekookte maiskolf

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen74 kcal
Vet1,4 gram
- waarvan verzadigd0,2 gram
Koolhydraten11,6 gram
- waarvan suikers8,1 gram
Vezels2,5 gram
Eiwit2,5 gram
Zout <0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.2 / 5. Stemtelling: 12

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.