Mosselen koken
timer icon

4 Minuten

Ben je van plan mosselen te koken? Dit schelpdier kennen we allemaal en kan op talloze manieren bereid worden, althans, met talloze verschillende ingrediënten, want een pan vol met deze schelpdieren wordt vrijwel altijd gekookt.

De voorbereiding van mosselen koken

Afhankelijk van de verpakking die je meeneemt vergen mosselen soms wel wat voorbereiding. Sommigen zijn al uitgezocht en schoongemaakt, dan is het enkel nog verstandig om ze nog een keer om te spoelen voor ze de pan in gaan. Maar wanneer je een portie versere schaaldieren meeneemt van de visboer zal je dit zelf moeten doen.

Pan mosselen bereiden

Zelf deze schaaldieren schoonmaken begint bij het meerdere keren afspoelen moet niet al te koud water (koud water sluit de schelpen, dus je wil lichtjes lauw water gebruiken voor t spoelen). Daarna laat je ze een tijdje in een bak met koud water liggen zodat het zand eraf kan weken en eventuele open schelpen zullen sluiten. Als een schelp niet sluit kun je deze een tik geven met een lepel, wanneer de schelp dan nog steeds niet sluit, is deze dood en kun je hem niet meer eten. Gooi hem dan ook absoluut weg! De gesloten mosselen borstel je nog eens goed af om echt alle laatste beetjes zand en de baard (het harig uitziende randje) eraf te krijgen. Daarna kun je ze gaan koken.

Wij adviseren een kooktijd van 4 minuten. Schudt tijdens het koken de pan even door (met de deksel op de pan natuurlijk) en controleer goed of alle schelpen open zijn. Als sommige schelpen nog gesloten zijn kun je de pan nog eens 1 à 2 minuten op het vuur zetten, daarna nog een keer doorschudden en smakelijk eten maar.

Belangrijk om te weten

Dit ingrediënt is seizoensgebonden, hoewel we ze tegenwoordig het hele jaar door kunnen kopen door het gebruik van de juiste koeltechnieken om de korte lenteperiode te overbruggen. Het seizoen loopt namelijk vanaf juli tot en met half april van het jaar erop. Waardoor je mosselen eigenlijk de hele zomer, herfst en winter heerlijk kan eten.

3 tips voor de bereiding.

Onze eerste tip: Het is van belang om een grote pan hiervoor uit de kast te trekken, maar dit hoeft geen speciale pan te zijn voor dit gerecht. Een gewone grote soeppan voldoet, maar zorg ervoor dat je deze pan niet verder dan 1/3e vult met deze schaaldieren. Doordat deze open gaan staan nemen zij namelijk veel ruimte in tijdens en na het koken. Ook voeg je vaak nog groente zoals wortelen toe wat ook ruimte inneemt.

Onze tweede tip: We kennen inmiddels allemaal de bereiding met witte wijn, maar heb je deze schaaldieren weleens geprobeerd te maken met rode wijn of een lekker bruin bier?

Onze derde tip: Heb je een schelp die ontzettend zwaar aanvoelt? Dan zit deze waarschijnlijk vol met zand en kun je hem beter weggooien. Doe dit alleen wel in de juiste container. Je zou verwachten dat het, gezien het organisch materiaal is, in de gft-container zou moeten, maar de schalen van schelpdieren moeten weggegooid worden bij het restafval omdat niet composteer baar zijn, sterker nog ze kunnen het proces negatief beïnvloeden. 

Voedingswaarde Gekookte mosselen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen125 kcal
Vet3,1 gram
- waarvan verzadigd1 gram
Koolhydraten7,2 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit17,2 gram
Zout1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.