Rabarber koken
timer icon

10 Minuten

Rabarber, dit ingrediënt is een plant die wat weg heeft van een struik. Deze groente valt op in het schap door zijn groenrode kleurverloop, maar er is ook een groene variant. Dit kleurverschil heeft niets met rijpheid van de groente te maken, maar wel met de smaak. Dit ingrediënt heeft een fris-zure smaak, maar hoe roder de steel, des te zachter en zoeter deze zal smaken. Deze groente is naast een geode bron voor vitamine K ook een bron van antioxidanten, mineralen en vezels. 

Als je deze groente uitzoekt in de winkel moet je er goed op letten dat de stelen lekker stevig zijn. De meeste mensen vinden de dunnere stelen lekkerder als dikke stelen. Eenmaal in de keuken spoel je de groente goed af en verwijder je alle bladeren, deze zijn namelijk niet geschikt om te eten. Snijd de uiteinden van de stengels en verdeel deze in stukjes van ongeveer 2 centimeter.

wij adviseren een kooktijd van ongeveer 10 minuten voor dit ingrediënt.

Belangrijk om te weten

Door de aanwezigheid van vezels in deze groente draagt het bij aan een gezonde darmfunctie en goede cholesterolwaardes. In deze groente zit oxaalzuur waardoor je het niet te vaak mag eten. Een goede manier om niet teveel binnen te krijgen is door de bladeren niet te eten. Dit wordt zelfs sterk afgeraden.

Eigen rabarber oogsten

In vele moestuinen staat rabarber. Het is een leuke plant om zelf te oogsten en met de juiste werkwijze kan je tot wel 20 jaar plezier hebben van je plant. Het oogsten doe je wanneer ze 2 tot 4 weken oud zijn. Hierdoor zijn ze nog wat fijner van structuur en ook een stukje zoeter. Als je langer wacht kan het oxaalzuur opbouwen in de plant en dit maakt ze zuurder en ook dradiger. Het oogsten wordt afgeraden na eind juni omdat de plant dan niet voldoende energie over houdt om zich te herstellen voor volgend jaar.

3 tips voor het bereiden van rabarber.

Bereiden van rabarber

Onze eerste tip:

Onze eerste tip is voor een heerlijke rabarbercompote. Neem 500 gram van de groente en snijd dit in stukken. Schraap 1 vanilleboon leeg en meng dit met 3 eetlepels water en 50gram basterdsuiker. Kook het geheel 10 minuten en verwijder de pan van het vuur. Als laatste rasp je de schil van een halve citroen erdoorheen en laat je het afkoelen.

Deze compote is heerlijk bij yoghurt of ijs!

Onze tweede tip:

Deze groente is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Wil je het toch liever langer bewaren? Blancheer het dan kort (2 minuten) en vries het daarna in. Op die manier kan het tot wel 6 maanden bewaard worden in het vriesvak.

Onze derde tip:

Als je deze groente wilt bereiden zonder suiker zal hij vrij zuur van smaak zijn. Laat het ingrediënt dan afkoelen. Wanneer deze groente weer afkoelt verliest hij het ergste van zijn zure smaak en hoef je dus ook minder suiker te gebruiken.

Is rabarber giftig?

In de rabarber plant zit de stof oxaalzuur. Deze zit voornamelijk in de bladeren en minder in de stengels. De bladeren moeten daarom ook niet gegeten worden. De stengels zijn wel eetbaar.

Kan je rabarber rauw eten?

De stengels van rabarber kan je rauw eten. Omdat ze veelal erg zuur zijn worden ze eerst gekookt met suiker of in een rabarberconfituur verwerkt.

Voedingswaarde Gekookte rabarber

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen14 kcal
Vet0,1 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten2 gram
- waarvan suikers1,7 gram
Vezels2 gram
Eiwit0,5 gram
Zout4 mg gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.