Rosbief braden
timer icon

30 Minuten

Rosbief braden, een stuk vlees van een mager spierdeel van de koe. Dit kan van verschillende lichaamsdelen zijn, zoals de dunne lende, de bovenbil of het staartstuk. Dit stuk rund wordt zonder het vet gegeten en door de smaak van het gebrade vlees kan het ook nog eens gebruikt worden ter vervanging van carpaccio. Dit product wordt gekenmerkt door de roze binnenkant en gebruinde buitenkant.

Belangrijk om te weten

Net als andere vleeswaren, is dit magere spierdeel niet heel lang goed. Wanneer je rosbief vers van de slager koopt, blijft deze zo’n 2 dagen goed in de koelkast. Houd hier dus rekening mee wanneer je het product aanschaft en wanneer je van plan bent het te eten. De beste manier om te weten of je stuk koe nog goed is, is door eraan te ruiken. Wanneer deze zuur of vreemd ruikt, kan je hem het beste weggooien.

De voorbereiding

Rosbief op bord

Rosbief braden is niet ingewikkeld, maar het proces duurt wel even. Gebruik zo’n 250 gram per persoon. Zet het vuur aan en zet de (braad)pan op het vuur. Smelt hier een groot stuk boter in en wacht tot deze volledig is verwarmd. Vervolgens kan je het vlees toevoegen en wacht je tot het stuk volledig bruin is. Dit duurt zo’n 2 minuten. Nu is het tijd om het geheel te braden. Zet het vuur lager en doe een deksel op de pan. Laat het rund hier 30 minuten in braden en keer deze regelmatig om, zodat alle kanten goed garen. 

We adviseren een kooktijd van 30 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van rosbief

Onze eerste tip: Wanneer de rosbief gaar is, is het een goede om hem nog zo’n 10 minuten in aluminium te wikkelen, zodat hij kan afkoelen zonder dat hij de warmte verliest.

Onze tweede tip: Gebruik geen vork of mes voor het keren van je stuk, maar liever een tang of spatel. Wanneer je een vork gebruikt, komen er namelijk gaten in het vlees, waardoor er vocht vrij komt en het geheel gaat stoven. Als gevolg kan de koe erg taai worden.

Onze derde tip: Haal het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast. Zo kan hij goed op kamertemperatuur komen en nog een beetje rijpen, waardoor zijn smaak het beste naar voren komt.

Voedingswaarde Gebraden rosbief

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen154 kcal
Vet5 gram
- waarvan verzadigd2,2 gram
Koolhydraten0,2 gram
- waarvan suikers0,2 gram
Vezels0 gram
Eiwit26,9 gram
Zout1,5 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.