Spruitjes koken
timer icon

11 Minuten

Spruitjes eten, de nachtmerrie van ieder kind, en waarschijnlijk ook van jou toen je klein was? Deze kleine koolknopjes zijn namelijk best wel bitter. Maar met een beetje aandacht kunnen ze hartstikke lekker gemaakt worden! Zelfs voor kinderen.

Wat we eten van dit groene ingredient zijn de okselknoppen. Ze komen vanuit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren geteeld worden. Toch kwamen ze pas later in de dertiende eeuw naar het noorden van Europa. Het begon bij Brussel en later zelf door Franse kolonisten naar Noord-Amerika. De Franse naam “Choux de Bruxelles” is door veel landen over genomen. In Engeland noemen ze het Brussels sprouts, In het Italiaans hebben ze het over cavolini di Bruxelles. Ook in het Pools, Turks en Zweeds refereren ze nog steeds naar Brussel terwijl het oorspronkelijk dus uit het Middellandse Zeegebied komt!

De voorbereiding

spruitjes bereiden

In de supermarkt zijn de knoppen al van de plant geplukt en hoef jij alleen nog op te letten dat je geen zachte exemplaren met gele blaadjes meeneemt. Zet een pan met ruim water op het vuur met een beetje zout erin en begin met het schoonmaken van de groente. Het harde kontje van de knop moet je eraf snijden, als er wat minder mooie blaadjes aan zitten kan je deze er nog af halen. Daarna doe je ze geheel in de pan, het is dus niet nodig om ze overdwars te snijden.

Wij adviseren een kooktijd van 10 tot 12 minuten voor deze koolsoort.

Zorg ervoor dat je de kooktijd voor deze groente goed hanteert. Als je ze namelijk langer bereidt dan de aanbevolen 10 tot 12 minuten dan worden ze bitter. Ook zorgt dit ervoor dat er een vervelende geur verspreidt door de kamer.

3 tips voor het bereiden van spruitjes;

Onze eerste tip: We kennen allemaal de befaamde spruitjeslucht, net als bloemkool is deze van mijlenver te herkennen. Deze lucht komt vrij doordat de groente te lang gekookt wordt, dus probeer dat te vermijden.

Onze tweede tip: Voeg een scheutje melk toe bij het koken. Dit helpt een extra handje om de befaamde lucht te voorkomen, maar haalt ook een klein stukje van de bittere smaak weg.

Onze derde tip: Probeer je spruitjes eens in bouillon te koken en te serveren met lekkere zoute uitgebakken spekjes. De bouillon geeft smaak mee aan de groente tijdens het koken, zeker in combinatie met bovengenoemd scheutje melk en lekkere knapperige uitgebakken spekjes (en een beetje jus van het bakken) gaat deze groente zo een kindermaag in zonder moeite.

Waarom zet je een kruisje in een spruitje?

Een kruisje zetten in het stammetje is een handige manier om ervoor te zorgen dat je spruitjes gelijkmatig gaar worden. De blaadjes koken namelijk sneller gaar dan het stammetje die een stuk harder is. Door het kruisje erin te zetten komt het kookwater en gemakkelijker bij en gaart het dus sneller.

Hoe voorkom je dat spruitjes bitter worden?

Spruitjes worden bitter wanneer je ze te lang kookt. Het is daarom belangrijk dat je de kooktijd goed hanteert. Als je deze groente te lang kookt krijg je ook de typische spuitjeslucht die niet echt fijn is!

Waarom spruitjes pellen?

De buitenste bladen van de spruitjes zijn niet altijd even mooi. Daarom kan je deze verwijderen voor het koken. Ook voorkom je daarmee dat zand of andere viezigheid in je kookwater komt.

Voedingswaarde Gekookte spruitjes

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen47 kcal
Vet0,7 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten5,6 gram
- waarvan suikers1,4 gram
Vezels4,5 gram
Eiwit2,3 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 9

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.