Aubergine grillen
timer icon

7 Minuten

Aubergine grillen, een vaardigheid wat bij veel gerechten te pas komt. Dit ingrediënt is een vruchtgroente afkomstig uit China en India. Maar ook in Europa eten we deze plant al vanaf de 15e eeuw. Het product is herkenbaar aan zijn glanzende paarse schil en witte vruchtvlees. Deze plant heeft een neutrale, enigszins bittere smaak, waardoor het in heel veel gerechten te gebruiken is. We hebben naast dit handige artikel nog een how-to over het bereiden in de oven. Bekijk deze ook eens voor handige tips!

Belangrijk om te weten

Aubergine kan niet rauw worden gegeten en daarom is het belangrijk om deze echt goed te grillen. Dit komt door de stof solanine, wat darmklachten veroorzaakt. Bij het verhitten wordt de aanwezigheid van deze stof verminderd, waardoor het niet of weinig voor klachten zorgt. Los hiervan is deze plant erg gezond doordat het veel voedingsstoffen bevat. Zo is het rijk aan vitamine C en vitamine B6 en bevat het magnesium en vitamine B3. Hierdoor is het een goede vleesvervanger met weinig calorieën.

Aubergine op grill

De bereiding

Het grillen van deze paarse vrucht duurt niet lang, maar houd er rekening mee dat niet alle plakken in één keer in de grillpan of op de barbecue passen. Snijd de vrucht in plakken en verwarm wat olie in de pan. Wanneer deze warm is leg je een paar plakken op de grill. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Na ongeveer 3 minuten kun je ze omdraaien en de andere kant laten garen. Dit duurt ook ongeveer 3 minuten. Haal de gegrilde plakken uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje terwijl je de volgende lading grilt.

Wij adviseren een kooktijd van 6-10 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van aubergine

Onze eerste tip: Voor je de plakken van het paarse vruchtvlees in de pan doet, is het handig ze met zout te bestrooien. Aubergine heeft een bittere smaak en het zout neutraliseert dit een beetje, waardoor het wat milder wordt. Laat dit 30 minuten intrekken. Spoel af en dep droog. Nu kunnen ze in de pan worden gedaan.

Onze tweede tip: Het maakt niet uit als de plakken een beetje zwart worden. Dit kan je er gemakkelijk afschrapen. Het resultaat is dat de groente een wat rokerige smaak heeft. Laat het vruchtvlees wel even afkoelen voordat je dit doet, het is heter dan het er uit ziet.

Onze derde tip: Je kan ook wat mozzarella op de plakken leggen tijdens het grillen. Dit doe je nadat je ze hebt gekeerd. Door de hitte zal de kaas smelten.

Voedingswaarde Gegrilde aubergine

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen21 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten3 gram
- waarvan suikers3 gram
Vezels2,5 gram
Eiwit1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.