Pasta koken
timer icon

10 Minuten

Heerlijk zelf pasta koken. Door de jaren heen zijn er veel gerechten bedacht met deze deegwaren. Dit ingrediënt is een mooie vervanger voor andere koolhydraat houdende producten en geeft een variatie aan opties hoe je deze kan gebruiken en toepassen aan jou gerecht. Desondanks dat het een veelzijdig product is en hij in veel verschillende maten, vormen, kleur, smaken en in meerdere graansoorten voor komt; Weet niet iedereen hoe je de pasta’s kan toevoegen en goed kan koken voor een heerlijke maaltijd.

De voorbereiding

Als je jouw uitverkorenen hebt gekozen voor het gerecht dat je gaat maken, lees dan altijd de verpakking met hoelang je jouw pasta moet koken. Smaken verschillen met hoe hard of zacht je de deegwaren wilt hebben. Sommige mensen houden van een ultiem zacht eindresultaat, dat het deeg bijna smelt op de tong en de andere juist van een iets hardere binnenkant voor een ‘bite’. Ook moet je rekening houden met het gerecht wat je maakt. De hoeveelheid extra vocht kan het eindresultaat van jouw deeg veranderen voordat je het serveert.

Eenmaal in de keuken en aan de hand van jouw gerecht zet je of een pan met veel water op en voeg je genoeg zout zodat jouw deeg een lichte zoute smaak krijgt. Wacht tot het water kookt en voeg dan de gewenste hoeveelheid toe aan het kokende water. Kook zo lang als op de verpakking staat of tot wat jij wenselijk vindt en giet over in een vergiet. Zoals eerder vermeld; aan de hand van het gerecht kan het ook zijn dat je eerst een saus maakt, genoeg kruiden en vloeistoffen toevoegen en pas later jouw ingrediënt toevoegen waardoor de smaak goed intrekt tijdens het koken. Blijf proeven en vocht toevoegen als deze nog niet gaar is.

Wij adviseren altijd te kijken op de verpakking wat de kooktijd is. De gemiddelde pasta heeft een kooktijd van 8 tot 14 minuten. Dit is afhankelijk van wat voor soort graansoort het is gemaakt, hoe dik, groot en of deze de glutenvrij variant is of niet. Vaak merk je bij de volkoren varianten dat deze een langere gaar tijd nodig hebben vanwege de zwaardere granen. En dat er ook snel kook varianten zijn die binnen enkele minuten al klaar zijn. Dus lees altijd goed wat er op de verpakking staat

Echte tagliatelle pasta

Natuurlijk gebruik je onze handige timer om gemakkelijk een geluid te horen als de tijd voorbij is.

Belangrijk om te weten

Jouw uitgekozen ingrediënt neemt vloeistoffen op. Vaak aan de hand van extra vocht gehaltes van groentes, bouillon en sausjes kan jouw deeg zachter worden dan misschien wenselijk is voor jouw preferenties en de maaltijd die je maakt. Maak je de saus apart van de basis, dan zal het niet veel verandering opleveren. Mix je jouw deeg in de saus neem dan een aantal minuten van de kooktijd zodat dit ingrediënt kan door garen in de saus. Zo voorkom je dat hij papperig wordt.

3 tips voor Pasta

Onze eerste tip: Afspoelen? Of niet? Veel mensen twijfelen of je na het koken van het deegje, hem moet afspoelen met koud of lauw water. Er gaan veel verschillende meningen over rond, maar het is niet erg om af te spoelen. Het verlaagt de doorkook kans, maar het neemt wel de hitte af. Het kan gaan kleven nadat je het afspoelt dus een klein scheutje olie of een schepje saus kan dat voorkomen.

Onze tweede tip: Iedereen kent lasagne en weet dat deze van lasagne bladeren wordt gemaakt. Probeer een keer een andere deeg basis, kook deze met een dikke saus naar keuze, mix tot een gerecht en vul een ingevette ovenschaal. Bestrooi met een lekker pittig kaasje, oven op 200graden en doe de schaal in de oven voor 10 min, onder de gril tot goudbruin.

Onze derde tip: Lekker vullende soep? Voeg grote pasta toe in plaats van vermicelli aan jouw soep. Dit geeft de soep een iets dikkere basis en je kan er alle kante mee op. Neem bijvoorbeeld Fusilli of een Rotini in een kippensoep. Dit geeft de heldere soep iets meer basis dan alleen groente en kip. En neem bijvoorbeeld schelpjes of Farfelle in een minestronesoep, de al best volle soep zal je dan sneller vullen en is een heerlijke winterse maaltijd.

Voedingswaarde Gekookte pasta

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen142 kcal
Vet0,9 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten27,7 gram
- waarvan suikers0,7 gram
Vezels1,4 gram
Eiwit5,1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.