Tagliatelle koken
timer icon

7 Minuten

Lekkere tagliatelle koken? Dit typisch Italiaanse gerecht is gemakkelijk te maken. Het is pasta, die wordt bereid in het kookwater van tomatensaus en/of water. Je kan het ook bereiden met andere sauzen zoals bijvoorbeeld pesto of basilicum. Als je tagliatelle gaat koken moet je er wel rekening mee houden dat deze Italiaanse specialiteit een goede voorbereiding nodig heeft. Het bereiden van deze pasta vergt enige kennis. Lees hieronder hoe je de tagliatelle het best kan bereiden. Want tagliatelle koken hoeft niet moeilijk te zijn, maar ook zeker niet het makkelijkst.

Tagliatelle koken, Oefening baart kunst

Het is belangrijk om te weten dat de techniek tijdens het koken van deze Italiaanse slierten erg belangrijk is. Hierdoor krijg je het beste resultaat wat als gevolg heeft dat je overheerlijke tagliatelle hebt gemaakt. Wat goed  is om te weten is dat je er naar moet streven om de pasta zo stevig mogelijk te houden. In de volksmond ook wel bekend als “beetgaar”.  Of in het Italiaans: Al dente. Het is belangrijk dat je de tagliatelle al dente kookt.

Tagliatelle bereiden

Dit om te voorkomen dat de pasta als ongewaardeerde dikmaker gaat fungeren. Als je het “al dente” niveau wilt bereiken zal je de pasta niet meer dan 10 minuten moeten laten koken. Wat je het best kunt doen is door een pan met water aan de kook te brengen, vervolgens de pasta erbij in stopt en het minimaal 7 minuten laat koken. Vervolgens kun je dan zelf even proeven of het naar wens is en anders laat je het maximaal nog 3 minuten in de pan zitten.

De afronding is essentieel

Nadat je de juiste consistentie hebt bereikt met het koken van je pasta, is het belangrijk dat je het afgieten ook op de juiste manier doet. Als je eenmaal het koken van tagliatelle onder de knie hebt is het afronden slechts een kennis momentje. De afhandeling is ontzettend belangrijk, want doe je dat op de verkeerde manier, dan is er kans dat je tagliatelle gaat doorkoken en daardoor dus slap wordt. Dat wil je natuurlijk niet.

Als je de pasta gaat afgieten is het wijselijk om de tagliatelle in een vergiet goed koud af te spoelen. Vervolgens gooi je het weer terug in de pan. Hierdoor voorkom je dat de pasta gaat doorkoken en zichzelf slap maakt. Nadat je dat hebt gedaan kun je ervoor kiezen om wat olie te sprankelen op de bolletjes pasta. Dat voorkomt namelijk dat de pasta slierten aan elkaar gaan plakken. In principe is de pasta gereed voor gebruik en kun je ermee doen wat je wilt.

Hoeveel gram per persoon?

Of het nu tagliatelle is wat je kookt of een andere soort pasta, Als je ongeveer op de 125 gram per persoon zit heb je meer dan genoeg gemaakt. Per 100 gram pasta krijg je namelijk: 11 gram eiwitten, 11 gram vet, 26 milligram natrium, 55 gram koolhydraten en 288kcal aan energie. Aardig wat voedingswaarden krijg je dus binnen, dus hou daar goed rekening mee tijdens het koken.

Wat is het verschil tussen pappardelle en tagliatelle

Zowel pappardelle en tagliatelle zijn beide pastaslieten die van een soort lintvorm zijn. Beide zijn echte Italiaanse specialiteiten. Het verschil zit hem in de breedte. De pappardelle is ongeveer 1 tot 1,5 cm breed. Tagliatelle is ongeveer 5 mm in breedte.

Waar wordt tagliatelle voor gebruikt?

Echte Italianen eten Pasta Bolognese niet met Spaghetti maar met Tagliatelle. Deze dikkere pasta houdt de saus beter vast dan de kleine slierten die wij Nederlanders vaak gebruiken.

Hoe is tagliatelle ontstaan?

Deze pasta volgens de legende een nogal romantische oorsprong. Het verhaal gaat dat tagliatelle werd uitgevonden in 1487, toen Giovanni II van Bentivoglio, destijds heer van Bologna, zijn chef-kok vroeg om een ​​banket te bereiden ter ere van Lucrezia Borgia. Lucrezia zou de stad bezoeken op weg naar Ferrara om te trouwen met hertog Alfonso D’Este. Bentivoglio wilde de aanstaande bruid eren. De chef-kok, Mastro Zefirano, kookte blijkbaar een onvergetelijk banket, waaronder een nieuw type pasta gemaakt door klassieke lasagne in lange gouden reepjes pasta te snijden ter ere van het legendarische blonde haar van de bruid. Deze pasta werd bekend als tagliatelle!

Waar komt tagliatelle vandaag?

Hoewel wordt aangenomen dat het zijn oorsprong vindt in Emilia-Romagna, is tagliatelle een traditionele pasta in het grootste deel van Noord- en Midden-Italië. Er zijn veel traditionele recepten voor deze pasta, vooral in Toscane, Lazio, Umbrië en Le Marche. Deze pasta werd oorspronkelijk altijd gemaakt als eierpasta. Tegenwoordig is het echter vaak ook verkrijgbaar als durumpasta.

Voedingswaarde Gekookte tagliatelle

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen142 kcal
Vet0,9 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten27,7 gram
- waarvan suikers0,7 gram
Vezels1,4 gram
Eiwit5,1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.